Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale presupune măsurarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp și înregistrarea valorilor măsurate pe durata a 24 de ore sau mai mult, în viața de zi cu zi a pacientului și nu în condiții de spitalizare.
Avantajul purtării holterului de tensiune arterială în condiții de ambulator față de spital constă în faptul că tensiunea arterială a pacientului poate fi evaluată în condițiile din viața reală, iar astfel se calculează valorile tensionale medii nocturne și diurne, dar și timpul în care valorile tensiunii sistolice și diastolice sunt peste limita superioară a normalului.
Această investigație oferă medicului informații despre valorile tensiunii pacientului pe parcursul unei zile normale de activitate din viața acestuia, fiind astfel surprinse atât momentele mai liniștite cât și cele mai stresante.
Investigația este neinvazivă, sigură, lipsită de riscuri și contraindicații. Se poate efectua în orice moment al zilei, nu este nevoie de o pregătire specială a pacientului, și se desfășoară fără ca acesta să își întrerupă tratamentul medicamentos.
Măsurarea valorilor tensiunii arteriale a pacientului se face prin intermediul unei manșete atașate pe brațul pacientului, aceasta fiind conectată la un aparat (recorder) care înregistrează valorile tensionale la intervale regulate de timp.
Se recomandă monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale în următoarele situații:
- este utilă pentru evidențierea oscilațiilor tensionale care stau la baza simptomelor precum dureri de cap, amețeli sau tulburări de vedere
- evaluarea eficienței tratamentului anti-hipertensiv la pacienții care urmează un astfel de tratament
- diagnosticarea și evaluarea severității hipertensiunii arteriale.